Despre Viață și Moarte

De câteva luni mă chinui să termin a doua provocare. Într-un final, iată rezultatul:

Welcome to Utopia
de t.R. Atom

“Animalul rațional când se naște, precum un câine matur, simte trăirile stăpânului său; cât există, gândește aceste trăiri, devine aceste trăiri; iar când moare, nu mai este.

Asa grait-a Randomat Omul.”

***

De ce spun stăpâni ai eu-lui? Pentru acelasi motiv care a dus la crearea zeilor. Însa omul modern a spus: “Nu! Eu cunosc ca El/Ei nu există, știința ne arată adevărul!” Dar s-a mințit sărmanul…
Căci cu toții avem un creator. E voința! voința Vieții însăși – care este voință.

Fluxul pare astfel creat din lipsa a ceva decât din plinătate. De ce se spune oare că Dumnezeu a creat lumea prin voința sa (și din voința sa – aș specula eu); și de ce să nu înlocuim “voință” cu “nevoință”? E oare vreo diferență? Sau nu vrem noi mereu ceva ce nu avem? Prin urmare: “a voi” e totuna cu “a vrea”? iar “a vrea” – cel puțin mie așa îmi inspiră – desemneaza însăși dorința.”

***

Este oare această “ganduire” a universului? (Dumnezeu) – sau doar că noi, ființe raționale, îi atribuim astfel de calități. -cât de grea poate fi povara singurătății…-

Abia acum îl inteleg pe Nietzsche. În “Omenesc prea omenesc” spune că artistul e cel care “nu vrea să renunțe cu nici un preț la interpretările strălucitoare și profunde ale vieții (…). Aparent, el luptă pentru demnitatea și importanța superioară a omului; în realitate, nu vrea să se lipsească de cele mai eficace premise pentru arta sa, deci de fantastic, mitic, incert, extrem, de simțul pentru simbolic, de supraestimarea persoanei, de credința în ceva miraculos în natura geniului: el consideră, așadar, perenitatea felului său de creație mai importantă decât devotamentul științific față de adevărul sub orice formă, oricât de simplă ar apărea aceasta.”

Nu suntem astfel cu toții poeti? Oare astfel, ca parte din univers, îi dam noi viață? – prin urmare, “viață” e totuna cu “voință”; sau poate doar o urmare a acesteia.
Dar divaghez…

Și totuși…

Religia, unii spun, este învățătura care propovăduiește moartea. Eu spun: poate religia e o artă; iar ca oricare altă artă, întinde pânze în neant. Muștele se prind în pânză și acolo își găsesc moartea, însă păianjenul se plimbă printre pânze, aceasta e viața sa. Fiți așadar ca păianjenul! Așa grăieste eul.

Sau poate religia e o artă care se vrea filosofie. Ca un păianjen – care știe pânza ca pe sine insuși, căci pânza chiar din acesta provine -, asemenea este profetul. El își înțeapă “victima” cu același ac cu care a cusut pânza sa. Pe cei cu spiritul slab, veninul îi ucide de curând ce s-au născut; pe cei puțin mai puternici îi ucide lent și dureros; iar pe cei puternici îi alimenteaza, le dă viață. Așa grăit-a Randomat Omul.

Artistul așadar e cel ce nu vrea să moară, și in lupta sa cu adevărul (inevitabilul), își falsifică moartea. Necesitatea de a exista în eternitate duce la inventarea atâtor scuze: toate spun că spiritul e etern (sufletul). Dar eu vă spun: fugiți de acest venin; se înfățișează ca o vată de zahăr, însă vine din măruntaiele păianjenului. Pânza acestuia promite odihnă; adevăr îți vorbesc: să nu îl crezi, căci somnul dulce pe care ți-l promite va fi unu veșnic. Te indemn dragă prieten, odihnește-te când vrei tu și unde voiești tu dar nu la îndemnul nimănui. Păzește-te astfel de pânza celor ce-ți vor moartea; iar de vei afla cumva că tu însuți ești păianjen, așterne-ți dară pânza, și dormi tu singur în ea – măcar atâta decență să ai, fie-ți vanitatea o virtute!

 

P.S.: nu m-am putut abține să nu împrumut nițel din vocea lui Zarathustra, e atât de dulce! (o fi oare venin sub chip de aur?)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s